KONKURS DLA DZIENNIKARZY

ROZSTRZYGNIĘCIE IV EDYCJI KONKURSU UZALEŻNIENIA XXI WIEKU

Reportaż Agnieszki Urazińskiej pt. Chore na granie o kobietach uzależnionych od hazardu wygrał konkurs „Uzależnienia XXI wieku”. Konkurs realizowany jest od 2014 roku przez Fundację Inspiratornia i ma na celu promocję wiedzy na temat uzależnień behawioralnych. Rozdanie nagród już 26 listopada.

Konkurs „Uzależnienia XXI wieku” był jedną z pierwszych inicjatyw adresowanych do dziennikarzy, której celem było zainspirowanie mediów do poruszania trudnego choć aktualnego tematu uzależnień behawioralnych.

– Uzależnienie od gier online, uzależnienie od seksu czy pracoholizm to tematy aktualne, dotykające współcześnie żyjącego człowieka. Wydawały się być atrakcyjne i ciekawe dla mediów. Jednak okazało się, że… nie koniecznie. Pierwsze 2 lata były bardzo trudne – początkowo 30 procent zgłaszanych prac nie kwalifikowało się do konkursu, ponieważ tematyka uzależnień behawioralnych była tak naprawdę dopiero odkrywana – zauważa Maja Ruszpel z Fundacji Inspiratornia, terapeutka uzależnień, a jednocześnie pomysłodawczyni konkursu.

Fundacja Inspiratornia, by zmienić tę sytuację, podjęła szereg działań mających na celu wsparcie mediów w poznaniu tej tematyki – m. in. zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy, na które zapraszała ekspertów i osoby dotknięte uzależnieniami behawioralnymi oraz weszła we współpracę z Fundacją Instytut Reportażu.

– Dziś mogę powiedzieć z satysfakcją, że lata pracy przy konkursie nareszcie przynoszą oczekiwane rezultaty – wszystkie wywiady, reportaże czy artykuły nadesłane w roku 2018 na konkurs charakteryzują się bardzo wysokim poziomem merytorycznym. Chcę dodać też, że bez wsparcia finansowanego Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych ten konkurs nie mógłby istnieć. W tym miejscu chciałam za to podziękować – dodaje Ruszpel.

W IV edycji konkursu, jury w składzie Mariusz Szczygieł – przewodniczący, dr Bernadeta Lelonek-Kuleta z KUL oraz dr hab. Barbara Giza, prof. Uniwersytetu SWPS przyznali następujące nagrody:

1. I miejsce i nagrody rzeczowe o wartości 2000 zł oraz wybrany warsztat dziennikarski od partnera projektu Uniwersytetu SWPS dla:

Agnieszki Urazińskiej – za reportaż Chore na granie opublikowany w tygodniku Wysokie Obcasy

1. II miejsce i nagrody rzeczowe o wartości 1500 zł dla:

Izabeli O’Sullivan za reportaż Byłam jak chomik w kołowrotku”. Pracoholizm dotyka kobiet w takim samym stopniu jak mężczyzn, który ukazał się na stronie Weekend Gazeta.pl

1. III miejsce i nagrody rzeczowe o wartości 1000 zł dla:

Jakuba Jamrozka –za audycję radiową Hazard – kiedy życie staje się grą wyemitowaną na antenie Czwórki Polskiego Radia,

Ponadto wyróżnienia i nagrody rzeczowe o wartości 500 zł otrzymali:

Marcin Piątek za reportaż Zgrani do granic, który ukazał się w tygodniku Polityka oraz Ludmiła Anannikova za artykuł Złapani w sieć opublikowany w Gazecie Wyborczej.

Nagrodzeni i wyróżnieni uczestnicy otrzymają również książki Wiktora Osiatyńskiego od partnera projektu – wydawnictwa ISKRY.

Wręczenie nagród odbędzie się 26 listopada o godzinie 12:00 we Wrzeniu Świata w Warszawie przy ul. Gałczyńskiego 7.

REGULAMIN KONKURSU

FORMULARZ

POPRZEDNIE EDYCJE I MATERIAŁY

Klauzula informacyjna dla zgłaszających się do konkursu:

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Inspiratornia z siedzibą w Warszawie, ul. Zielone Zacisze 3 lok. 111.
2. W przypadku wyrażenia zgody przez Panią/Pana dane osobowe takich jak: imię i nazwisko, dane kontaktowych (numer telefonu, email), przetwarzane będą w celu realizacji szkolenia. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do wzięcia udziału w konkursie.
3. Po zakończeniu konkursu dane będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Fundacji Inspiratornia w celach statutowych, archiwalnych i statystycznych do 5 lat.
4. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom zewnętrznym z wyjątkiem przypadków przewidzianych przepisami prawa.
5. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz z zastrzeżeniem przepisów prawa: prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania.
8. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
9. Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych.
10. Przekazane na potrzeby przeprowadzenia konkursu dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą poddawane profilowaniu.

Projekt współfinansowany ze środków
Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych
będących w dyspozycji Ministra Zdrowia.