GRUPY SAMOPOMOCOWE – WSPARCIE DLA UZALEŻNIONYCH

Krzysztof jest hazardzistą, Maciej siecioholikiem. Obaj wystąpili w audycji TO TEŻ UZALEŻNIA? opowiadając o swoim osobistym i intymnym doświadczeniu związanym z nałogiem, który ich dotknął oraz procesem zdrowienia.

Jeden jest członkiem wspólnoty Anonimowych Hazardzistów, drugi Anonimowych Uzależnionych od Komputera i Internetu – wspólnot, które różni tylko określenie uzależnienia. Obie bowiem wywodzą się z tej samej filozofii myślenia o nałogu i procesie zdrowienia – Anonimowych Alkoholików.

Pierwsza wspólnota samopomocowa powstała w 1935 w USA – byli to właśnie Anonimowi Alkoholicy. Z czasem zaś, na wzór AA powstawały kolejne takie grupy, których celem było niesienie wzajemnie pomocy. Wśród nich pojawili się właśnie m.in. Anonimowi Hazardziści, Anonimowi Seksoholicy czy Anonimowi Uzależnieni od Komputera i Internetu. Wspólnoty te były odpowiedzią na ciągle jeszcze niewłaściwie rozumiany przez społeczeństwo jakim problemem jest uzależnienie – jednocześnie osoby tworzące te wspólnoty poszukiwały wsparcia, zrozumienia, osób z którymi mogłyby się dzielić doświadczeniem i nadzieją.

Wspólnoty te nazywane są Wspólnotami 12 Krokowymi ponieważ łączy je Program 12 Kroków – program, który jest zbiorem zaleceń dla osoby uzależnionej, które to systematycznie stosowane i wymieniane z innymi uczestnikami mają pomóc uczestnikowi wspólnoty wyzwolić się z uzależnienia.

Bardzo często przynależność i aktywny udział w spotkaniach wspólnot samopomocowych opartych na 12 Krokach jest częścią procesu zdrowienia dla osoby, która była uzależniona. Wielu terapeutów zaleca uczestnictwo w spotkaniach członków wspólnoty.

Osoby zrzeszone wokół wspólnot spotykają się bowiem regularnie na mitingach – a uczestnictwo w mitingach jest anonimowe, nieodpłatne i dobrowolne. Każda osoba, która podejrzewa u siebie problem uzależnienia może uczestniczyć w mitingach otwartych.

Czym jest doświadczenie należenia do wspólnoty? Jakim wsparciem może być dla osoby uzależnionej? – na te i inne pytania odpowiadali Krzysztof i Maciej.

Audycja: JAK GRUPY SAMOPOMOCOWE MOGĄ WSPIERAĆ OSOBY UZALEŻNIONE
OD HAZARDU, SEKSU CZY INTERNETU